Jan 20, 2013

resepi puding roti mudah lazat berkrim

Kali ni Tiqa nak kongsi resepi puding roti yang mudah lazat dan berkrim ! serius sangat berkrim !



CAUTION ! 
Baca dulu ini !


Resepi puding roti sangat mudah dan simple . TANPA BAKAR , TANPA KUKUS , TANPA AGAR2 , TANPA TEPUNG KASTAD !   Kalau nk resepi lagi sedap sila tekan ini --> TEKAN


Al-kisah Tiqa teringin nak makan puding roti tapi tak cukup bahan , dan bila google-google resepi semuanya guna bakar atau kukus T___T Tiqa tade oven / pengukus . Okay lepas tu jumpa resepi tanpa bakar / kukus tapi guna agar-agar . Tiqa tade agar-agar T___T . Lepas tu semua resepi guna susu cair , Tiqa tade susu cair T___T


Nampak tak , nampak tak betapa mengadanya Tiqa , tade bahan tapi nak makan jugak . Oleh kerana Tiqa teringin sangat nak buat , Tiqa berani amik risiko , olah sikit resepi dari SINI , buat cara Tiqa .


Dan hasilnya sangat memeranjatkan ! Ini lah puding roti paling sedap Tiqa penah makan masuk bakul angkat sendiri =_='' ! Siap ada sos berkrim lagi yang rasa ala-ala aiskrim vanilla !






Silakan lihat gambar ye tuan-tuan dan puan-puan .




Nampak biasa-biasa je sebelum potong .







Selepas potong . Yummy ! Krim kat tepi tu rasa macam vanilla icecream yang dah cair . Sejuk !





Zoom lagi ! Nampak tak telur kat roti tu ? Rasa telur memang cukup ! 
Thanks Pn.Hanna for original resepi !




Jom Tiqa share resepi :



Bahan-bahan

8 keping roti , kalau nak sedap lagi guna butterscoth .

500ml susu cair
Tiqa tade susu cair , jadi Tiqa ambil 4 sudu besar susu pekat manis , cairkan dalam 500ml air suam =_=''

4 sudu besar gula halus
Tiqa guna gula kasar . 

2 sudu besar Butter
Tiqa guna marjerin planta T___T

2 biji telur

1 sudu kecil esen vanilla

1 sudu besar tepung jagung



Cara-cara

1. Carik-carikkan roti dan susun dalam loyang .

2. Panaskan periuk , cairkan butter .

3.  Masukkan susu cair , gula dan esen vanilla .

4. Kacau bagi gula tu cair , dan masukkan telur .

5. Lepas masukkan telur , jangan berhenti kacau sebab nanti dia berketul-ketul.

6. Masukkan tepung jagung .

7. Kacau sampai dia sedikit pekat .

8. Bila yakin telur dalam tu dah masak , angkat dan tuang dalam loyang yang berisi roti tadi .

9. Sejuk kan sebelum masuk dalam freezer selama 3 jam .

10. SIAP ! Potong dan makan !






3 jam u'olls ! Lama kan ? Sebab kita tak letak agar-agar atau bakar . Kalau letak agar-agar sekejap je dia keras . Kalau bakar , 30 minit je . Tape lah ! Ini resepi untuk mereka yang tak cukup bahan macam Tiqa dan untuk mereka yang nak rasa macam mana makan puding roti dengan icecream vanilla cair



p/s : Oleh kerana Tiqa tak letak agar-agar , maka adunan yang tak sempat beku itu telah menjadi / rasa seperti icecream vanilla yang dah cair . Sejuk ! Sedap weh makan dengan puding roti tu !



Okay , rasa nak pergi dapur balik dan makan barang sepinggan dua lagi T____T


Till then . 

Bai . 


.

2 comments:

sweetsyaza said...

awak, berminat tak jadi admin utk group yg saya gtau tu? email saya ya awak.

syaza38@gmail.com

Nur Atiqah said...

syaza, done emailing you :)

tweet with me

 

This cute little bloggie is Designed by Cik Tiqa Template by Ipietoon Sponsored by Emocutez