Jan 30, 2011

hidDen sHoutbox denGan oPen buttoN frEe

Salam semua !
Pagi pagi buta dah terbangun sebab tido awal sangat ==''
bukak facebook tada sapa online pulak, so bosan gila.
So bosan bosan, teringin pulak nak buat tutorial !
Tiqa nak buat tutorial hidden shoutbox,
mesti korang kata alah, dah ramai GILA buat tutorial ni ! ==''
Tunggu tunggu ! Tiqa buat tutorial ni, Tiqa sekalikan
dengan button open open button free ! Tiqa buat khas untuk follower semua !
Open button? Apakah?
HAHA, alah button tempat kita tekan, pastu baru shoutbox tu terbukak!
macam Tiqa punya tuu muncung tak nak kalah ==''
Enough Tiqa ! Teruskan dengan tutorial !

okay first, nak bagi code untuk buat hidden shoutbox !

First,
pergi Dashbord anda, pilih Design, dekat Page Elements tu pilih Add Gadget, pilih HTML/Java Script.
paste kan code dibawah ini okay !


<style type="text/css">


#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}


.gbtab{
height:254px;
width:150px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('url open button anda') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #666666;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>


<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 150-w) : moveGB(170-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()"></div>
<div class="gbcontent">



your shoutmix code



<div style="TEXT-ALIGN: right">
<a href="javascript:showHideGB()">
[close]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (140-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>

</center>


yang warna merah : hight and width open button korang
yang biru tu : url open button korang
yang purple tu : paste kan shoutmix code korang
yang hijau tu : tak payah tukar kalau open button tu tak tersorok. kalau terserok, pandai pandai adjust ye.


Jeng Jeng Jeng !
ini dia open button yang Tiqa janjikan!

nombor satu



ini url nye

http://i1229.photobucket.com/albums/ee479/tiqakay/kim-hyun-joong.png

width : 150
height : 319



nombor dua


ini url nye

http://i1229.photobucket.com/albums/ee479/tiqakay/jaejoong.png

width: 180
height: 266



nombor tiga


ini url nye

http://i1229.photobucket.com/albums/ee479/tiqakay/lee-minho.png

width : 170
height : 268



nombor empat


ini url nye

http://i1229.photobucket.com/albums/ee479/tiqakay/dong.png

width : 150
height : 404



nombor lima


ini url nye

http://i1229.photobucket.com/albums/ee479/tiqakay/victoria.png

width : 160
height : 267




nombor enam



ini url nye

http://i1229.photobucket.com/albums/ee479/tiqakay/victoria2.png

width : 160
height : 207



nombor tujuh



ini url nye

http://i1229.photobucket.com/albums/ee479/tiqakay/yoona.png
width : 160
height : 357



korang amik je url, width dan height yang Tiqa bagi tu, dan masuk kan kat dalam code kat atas tadi ! Pilih je mana suka. Tiqa tak buat Nichkhun sebab Tiqa sorang je boleh pakai Nichkhun! hehe~ jgn mara !


p/s : mula mula tiqa blaja tuto ni dari Hanna. Tu yang Tiqa terror tu buat ni. Follow Tiqa lepas tu follow dia ye ! hehe.
.

15 comments:

aris nor mohamad said...

oo..mcm nie ker nk bt..
lpas nie nk bt jgak la..
hehe :)

aien's said...

mcm mne nak buat button open tuu sendiri eyh ?

a t i y a said...

sangat rajin dan baek hati .

terima kasih kerana sudi membantu :)

Mie said...

thanks sbb ajar sy :) hehe..

raraRAWR said...

tenkiu untuk tuto nie.. i tok one of your icon there. :)

atiqah said...

sama sama semua :) tiqa nak designed open button baru nanti :)

AISYAH KHAIRUL said...
This comment has been removed by the author.
AISYAH KHAIRUL said...

tq2.. nak designed baru nnti.. klau boleh nickhun 2pm.. he3..

kusyi said...

cantek! nk amek gmbr jaejong leh x? :)

aze said : said...

bulee xbuadd kan aze ? urmm . aze bg link tok gmbr , buatkan ea ? tpy , xtao nak reply mcm mne ? mgkn share blog akak kat blog aze kot . hehe :)
ni url pic tu . tlg buadd cam tu tao !
nak aytnye : chit chat here !
oke? thanks alot akak <3

http://i1133.photobucket.com/albums/m593/YoonHaera/kim-hyun-joong.jpg?t=1305228724

bole kann ? hee:)
buatt sme bsr ngan nickhun oppa akak tao ?
hehe :D
aze xpndai buadd bnde ni , ade try tpy xjdikk . huhu
hope akak help aze :)))

ain nadzirah said...

nk gtawu, saye amik button lee min ho tue eyh.

Thanks. suke sgt. ^^

Farhah said...

suka suka suka :D tq

Chikii Candy said...

cntek sgt2 . kyeopta ~ tp , x de gmba kevin hubby ke ?

atiqah said...

chikii : kevin mana ehh? tak kenal.. heheh ;D

CuTie Luv~ said...

akak,kalo boley ajar sye ye..!

tweet with me

 

This cute little bloggie is Designed by Cik Tiqa Template by Ipietoon Sponsored by Emocutez