Mar 7, 2013

Resepi Kuah Percik Putih Kelantan









Salam bloggers dan readers semua ! Dah lama Tiqa tak update sebab secara tiba-tiba Tiqa kena duduk kat kampung sebab mek (nenek) masuk hospital (2 minggu Tiqa menetap di hospital) ! Mula-mula sebab septicemia (jangkitan kuman dalam darah) , lepas tu kuman tu merebak naik ke mata sampai lah mata hitam mek sebelah kiri pecah ! Terpaksa buat operation cuci dan jahit mata putih mek tu . Sekarang mata mek tu boleh bukak dah tapi dah tade la mata hitam tu , ada mata putih je . Perkongsian ekspress kenapa Tiqa senyap selama 3 minggu . 



Okay jom tengok hasil selepas 3 minggu Tiqa duduk kampung ; KELANTAN . Tiqa dah pandai masak kuah percik putih kelantan ! Weehooo~ Senang kacang mudah sekejap je rupanya nak masak kuah percik ni . Kuah percik ni sesuai untuk ikan ataupun ayam ye ! Bakar je ikan / ayam lepas tu makan dengan kuah percik putih ni . GERENTI SEDAP !




p/s : resepi ni memang sesuai untuk budak-budak yang tak makan pedas ! Dorang mesti suka !






p/s : Nak bakar ikan / ayam tu kena lah marinate sedap-sedap dulu ye . Jangan main bakar je ikan / ayam tu bogel-bogel .


















Jom Ce-ki-da-ut~





Original resepi dari Tiqa dan mama dan makcik Tiqa !





Bahan-bahan



Santan Seringgit

Bawang Merah - 2 atau 3 ulas (terpulang pada saiz bawang tu - lagi banyak lagi sedap)

Bawang Putih - 2 ulas

Halia - 1 atau 2 inci

Serai - 2 atau 3 batang (dititik atau diracik halus - Tiqa racik , lagi sedap !)

Asam Keping - 1 Keping

Garam , gula dan serbuk perasa (Tiqa guna 1 sudu kecil Cukup Rasa)






Cara-cara



1) Tumbuk bawang merah , bawang putih dan halia . 
2) Masak santan sampai gelegak . Kalau rasa pekat sangat boleh tambah air sikit . 
3) Masukkan bahan yang telah ditumbuk , serai dan asam keping .
4) Masukkan garam , gula dan serbuk perasa . 
5) Siap , hidangkan dengan ayam / ikan bakar . 




Senang je kan ? Sekejap je buat dia ! Sedap pulak tu .Mek Tiqa yang tak lalu makan nasi pon berselera makan ikan percik kuah putih ni . Pagi-pagi lagi dah request nak makan percik putih T___T Terpaksa la buat sebab mek dah nak makan . Dengan gigih Tiqa buat untuk mek .



P/s : gula tu kena letak jugak kalau tak hilang rasa percik . Tiqa letak 1 sudu kecil .

.




11 comments:

Nasuha said...

Emmmm...nmpk menyelerakn..

tiqa tia said...

.

Memang sedap pon ! CUBALAH ! ;D




.

nurun said...

kuah die mmg putih ke?

tiqa tia said...

...

nurun , memeng kuah putih sebab ni percik putih kelantan :)



...

LoVeNLiFe said...

Belum pernah cuba.nampak menarik...tie nak try la...

tiqa tia said...

...

try la..tak rugi.. senang je nk buat !



...

cci said...

dapnya.. nanti leh cuba.. ^_^

tiqa tia said...

...

tak rugi cuba sbb mudah sangat !


...

FarizAtie said...

nampak mcm sedp..nyummsss..

jom tgk promosi TQ tag..:)

Ferdaus Mohd Othman said...

resepi asli dari kelantan ea :D ?

Rumpai Laut Sabah, Harga Terendah! Khasiat Luarbiasa!!

tiqa tia said...

ye ! resepi asli :)

tweet with me

 

This cute little bloggie is Designed by Cik Tiqa Template by Ipietoon Sponsored by Emocutez