Jan 26, 2011

Kelebihan bersolat



Teringin nak google google pasal kelebihan bersolat.
Semua tahu, SOLAT ialah rukun Islam yang kedua.

Rukun Islam
  1. Mengucap dua kalimah shahadah
  2. Solat lima waktu
  3. Berpuasa pada bulan Ramadan
  4. Membayar zakat
  5. Mengerjakan Haji di Mekah bagi yang berkemampuan

Semua ada rukun. Iman-Rukun Iman, Solat-Rukun Solat dan Wuduk-Rukun Wuduk. Semua tahu kan kalau kita tak ikut Rukun Wuduk, Wuduk kita tak sah. Haram solat jika wuduk tak sah. Bagaimana pula dengan Rukun Islam? Kalau kita tak solat, adakah Islam kita tak sah? pikir pikir kan lah. tiqa juga ingatkan diri sendiri nih.


Jom tengok kelebihan solat pula !
  1. Segala dosa diampunkan
  2. Segala doa dimakbulkan
  3. Dimurahkan rezeki
  4. Kebahagian hidup
  5. Keperibadian mulia
Itu dari sudut agama, dari sudut kesihatan?

1. Regangan otot

Manusia perlu sentiasa melakukan regangan otot kerana otot yang selalu digunakan akan menjadi lebih kuat. Solat yang membabitkan gerakan tubuh seperti berdiri, membongkok menyamai senaman ringan. Solat sama seperti terapi fizikal, jika dilakukan secara berterusan, boleh mendatangkan kesan positif pada tubuh badan.

2. Isyarat Otak

Panjang explaination pasal ni.. Membabitkan otak dan cas cas dalam badan kita. Secara konklusinya, cehh.. dah macam profeser dah ni waktu kita solat, semasa kita berdiri sebelum sujud, isyarat alfa meningkat menunjukkan kita berada dalam keadaan tenang.

sumber : Dr Haji Kamarudin , blog spirit .


ada yg solat, doa, tapi doa tak dikabulkan..
nanti tiqa google lagi pasal kenapa doa tak dikabulkan ye.
tiqa tau sikit sikit. tak layak nak bercakap soal ni.
Semoga kita semua tergolong dalam golongan mereka yang tak melalaikan solat.
Amin..

2 comments:

Lyn Sery said...

salam
sy nak buat dokumentari pasal solat ni
then tjumpa belog ni.
pasal regangan otot & isyarat otak tu rujuk web mana ye?ada detail yg mmg tperinci x?
*kalau sudi membantu boleh reply di belog saya.tq.

atiqah said...

lyn seri sayang, kan bawah post tu tiqa ada bagi link sumber nye..... ce tekan situ ;)

tweet with me

 

This cute little bloggie is Designed by Cik Tiqa Template by Ipietoon Sponsored by Emocutez