Jan 30, 2011

rinGankan bloG denGan JQuerY lazY load

Sedapnya tidur tadi.
Tetiba tengah sedap tidur, sayup sayup suara abah,
"kin, gerak Tiqa tu"
aku pon terjaga TANPA di kejutkan oleh adik aku,
kin? Ah, dia sebok "heyya heyya" apa tah dengar lagu korea guna headfon.

aku : kin, kin ! sambil tangan tepuk dia dengan mata masih tertutup.
kin : hah, kenapa? bukak headfon.
aku : abah suruh kau kejutkan aku bangun tidur. dalam keadaan mamai..
kin : HAH???? ==''

Okayy ! Tiqa dah lari tajuk. Fine, Tiqa buat sekarang !

Apakah Jquery Lazy Load ni??
Biar Tiqa cerita dulu macam mana blog seseorang tu loading.
Kebiasaannya, blog akan loading keseluruhan dulu termasuk isi kandungan serta dengan gambar gambar sekali, baru dia akan terbukak.
Sebab tu amik masa lama kalau blog tu ada banyak gambar.
Tapi dengan menggunakan Jquery Lazy Load ni, blog akan loading terlebih dahulu, diikuti dengan gambar gambar ! Jadi blog akan lebih ringan dan senang dibukak.
So, blogger blogger tak de lah annoying nak tunggu blog kita loading lama sangat !
Benda Jquery ni sangat sesuai untuk photoblog atau pun blog yang banyak gila photo!

okayy, nak bagi code.


<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js"></script><script>jQuery.noConflict();</script>
<script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script>
<script type="text/javascript">
jQuery(document).ready(function($){
if (navigator.platform == "iPad") return;
jQuery("img").lazyload({
effect:"fadeIn",
placeholder: "http://img838.imageshack.us/img838/2931/loadingpagebudaknakal.jpg"
});
});
</script>




Bukak Dashboard, pilih Design, dekat Page Elements, tekan Add Gadget, pilih HTML/Java Script, paste kan code kat atas tu. Tekan Save !

Yeay !! DAH RINGAN !


p/s : Seronok sebab ikin dah balik ! Boleh borak borak! Hilang semua kesunyian !
.

3 comments:

aris nor mohamad said...

rjin ye bt tutorial nie..
tp mmng mnrik..
hve own prsnalty. :)

atiqah said...

haha ! thanks..
tgh cuti, tade keje.. :)

FeSO4 said...

bgus2 tul.

tweet with me

 

This cute little bloggie is Designed by Cik Tiqa Template by Ipietoon Sponsored by Emocutez