Apr 26, 2011

Tutorial pasang Breadcrumb

Malam yang sunyi sepi di temani dengan kerja kerja yang menimbun setinggi paras gunung tahan , maka stress pun muncul dengan tanpa belas kasihan !! aduhai ~ kenapa lah banyak sangat kerja sem ni Y_Y
Maka , dengan memikir setengah masak , kerja kerja itu di lupakan tanpa semena mena.


Aduh, apa la cik Tiqa membebel ni ! Pening ! HENTIKAN !
HAHA~ biasalah , bila stress , otak berputar lawan arah jam . Tu yang keluar benda benda pelik tu !
Okay ! Berhenti membebel , terus ke tajuk entry ..

Breadcrumb ? Serbuk roti ?
Natang Gapo tuh ??

Okay, breadcrumb ialah salah satu navigasi blog yang buat kat atas setiap entry yang ada label muncul link label tuh . Adoyai~ mesti korang tak faham penjelasan Tiqa ni , Tiqa pon baca balik macam susah nak paham je. ==''

Nah~!
tengok kat bawah dalam petak merah tu, ialah breadcrumb kat belog buruk Tiqa ni .




Tengok ! Dia ada link kan HOME >> Bercanda >> [ title entry ]

so, kalau sesiapa baca entry Tiqa tu , and rasa best , and rasa nak baca lagi entry yang di Label Bercanda , dia boleh tekan aje link link tu.

Benda breadcrumb ni bagus untuk blog blog bagi mendapatkan lebih banyak backlinks :)
Ahh ! Kalau tak paham jugak , senang cakap semua blog patut ada benda roti ni la.

Sapa sapa yang tak ada benda roti ni lagi , sila buat ye !

CARANYA :

Macam biasa ,
pergi Dashboard >> Design >> tekan Edit HTML .. tick pada kotak Expand Widget Templates ..
cari code <b:if cond='data:post.title'> dengan menekan serentak kekunci "ctrl" dan huruf F , paste kan code tadi , dah jumpa ?

copy code dalam kotak di bawah ,



<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
<a href='http://namablogkorang.blogspot.com/'>Home</a> &#187;
<b:if cond='data:post.labels'>
<b:loop values='data:post.labels' var='label'>
<a expr:href='data:label.url' rel='tag'><data:label.name/></a>
<b:if cond='data:label.isLast != "true"'>,</b:if>
</b:loop>
&#187;
</b:if>
<data:post.title/>
</b:if>





paste kan DIBAWAH code <b:if cond='data:post.title'> yang korang cari tadi :)
 
tukar kan tulisan warna merah tu ke alamat blog korang . Takkan blog Tiqa kot . HEHE
 
click save !
 
MUDAH . EASY . PEASY . BANANA


 
Siap.. kalau korang nak tengok jadi ke tak , pastikan bukak link entry dari blog korang dulu . Benda roti ni tak kan terpapar kalau korang bukak home korang . Benda ni akan ada bila korang tekan SINGLE entry korang . Contoh macam orang nak comment, bukak single entry tu untuk comment kan , muncul lah benda tu . 
Paham ke tak? Tak paham sudah , nak merajuk ! T_T


 
Sapa sapa yang buat tuto ni tapi tak follow memang kene cirit birit berdarah ! HAHA~ 
pinjam ayat MOY. hoho ~ 

.

6 comments:

remySunbae said...

menarik,,!

nur said...

terima kasih remysunbae !!

minat korea ke ? sunbae tu senior kan dalam bahasa korea... hihihi.. kantoi~~

FeSO4 said...

xjd pon T.T

FeSO4 said...

k jd :PP soryy bah.

nur said...

hehe .. okay.. janji jadi :)

♥ azzakilikness ♥ said...

hye. mmg hampir2 nak kene cret bret brdrah la bt breadcrumb nie. rse2 bt roti lg sng kowt. hehe. but nice la. wlaupon sye xpaam. hehe. :D

tweet with me

 

This cute little bloggie is Designed by Cik Tiqa Template by Ipietoon Sponsored by Emocutez