Apr 12, 2011

PERHATIAN PEREMPUAN2 YANG BERTUDUNG, SILA BACA!!

 PERHATIAN : ini entry yang di copy dari Woot Woot bagi membantu beliau.

PENTING !!!



sigh…ana tengah marah..seb bek ade side bar sebelah ni..haha..

“the strong man is not one who wrestles well but the man is one who controls himself when he is in a fit of rage
-Prophet Muhammad -

ok ana malas cakap banyak lah..ana direct kasi explanation lah ok ? korang tahu kan zaman sekarang wanita bertudung pon same je,tak tutup aurat..pakai tudung,tapi pakai ketat,tudung singkat,nampak lengan ,pastu upload gambar dalam facebook,blog gambar gedik gedik..memang sah sah dieowg salah..
so itu tugas kite untuk tegur dieowg..tapi macam mana menegur tu ? maki ke ? or nasihat elok2 ?

hadis nabi s.a.w :
الدين النصيحة
“Agama itu nasihat”


yes semua maklum perkara ni kan ? tapi adekah dengan hadis itu sendiri kite boleh gunekan pelbagai cara untuk menasihat ? adekah mengaibkan serta memaki hamun itu dibenarkan dalam islam sebagai satu jalan nasihat ? boleh kee derr ?
Jika kita merujuk kepada kitab Al-Wafi syarah Matan Al-Arbain An-Nawawiyyah ada dinukilkan kata-kata Fudhail Bin I’yadh :

المؤمن ينصح ويستر والفاجر يهتك ويعير
“Mukmin itu menasihati dan menutup(aib dan kesalahan), Orang yang jahat itu menyingkap dan mendedahkan(aib dan kesalahan)”


Firman Allah dalam surah An-Nahl ayat 125 bermaksud;

“Serulah (manusia) kepada jalan Tuhanmu dengan hikmah dan pelajaran yang baik
dan bantahlah mereka dengan cara yang lebih baik.”

dann ini surah Thaha ayat 44yang bermaksud;

‘‘Berbicaralah kalian berdua kepadanya (Firaun) dengan kata-kata yang lemah lembut,
mudah-mudahan ia ingat atau takut.”

( p/s level firaun yang sesat pon Allah suruh berlembut lagi..ni kan kesalahan lain kan ? )

Allah da pesan..nak menegur dalam islam,kene berhemah..memang,ana dulu pon bodoh..tegor orang maki maki..ana tahu ana dulu macam mana..syok betol maki orang,kutuk orang..lagi syok kalau orang puji kutukan kite tu
tp cara ana dulu salah..mula2 niat nak nasihat,tapi lame lame ego take place..dari dapat pahala jadi dapat dosa..
ana tahu ana tak layak nak tegur orang,tapi nak buat macam mana..ana rasa terpanggil nak tegur..at least ana cuba..
kebelakngan ni muncul ramai kaki prihatin kan,konon sindir golongan melayu bertudung lah..di kumpulnya gambar2 wanita bertudung melayu dalam satu page..motif ? eh orang malaysia kan memang prihatin ? keh3
ape tujuan korang ? sindir muslimah bertudung tak sempurna ? gedik ? dah tu yang korang upload gambar2 dieowg dalam page dan blog tu what for ? rase diri tu SEMPURNA ke ?
pandai cakap soal PERANG BADAR..nabi gune senjata orang kafir tuk berperang..kau samekan dengan situasi page ko tu..eh same ke ? jangan ko beralasankan islam untuk menghalalkan perbuatan aib ko tu,please ?
page PENGUMPUL GAMBAR WANITA BERTUDUNG dan blog awek bertudung..wadde..dalam page and blog tu banyak gile gambar pompuan bertudung,sah sah la illegal gmbar2 tu sume..gmbar curik..tak malu amek gambar orang ? haha..men bace info page ni :

oh u see that BIOGRAPHY ? ‘ lu orang perempuan,jangan salahkan kami..lu orang tayang gambar merata rata..kami kumpul je ”
waaaa..acting like a god hah ? haha..tibe tibe cakap macam ko ade hak kat atas gambar gambar tu sume…pfftttt..konon korang nak SINDIR minah minah melayu la kan,tapi cara korang tegur ni MENGAIBKAN..
jangan cakap aku tak tegor korang..nah bukti..



see that ? depa cakap GUNE SENJATE KAPIR PERANGI KAPIR ? konon nak samekan dengan tindakan dieowg create page tu..
waaa hebat abang abang admin page ni..tahu sirah nabi..Alhamdulillah..tp abang abang admin..sedarlah,ur action is not right..jap,abang ke kakak ? haha..ana tak kenal mana2 admin..
ana bukan naik aibkan abang2 admin,lagipon ana cakap kat page,ana tak terjah personal admin admin pon kan ?
cube admin page pikir lah,enta buat perkara macam ni,kalau kene kat MAK dan KAKAK or ADIK2 enta sendiri macam mana ?
rase diri enta tu dah perfect sangat ke nak mengaibkan orang macam ni ? enta semua da cukup solat 5 waktu kat surau ? dah pastikan enta  tak merokok ? enta tak pakai short time men bola ? dah make sure sume dah ?
if ade miss mane2 kat atas tu better perbetolkan diri dulu lah ana rase..tak payah nak jadi HATERS sangat la..memang syok jadi haters
weih fun kot jadi haters..nak2 bile orang puji kutukan korang kan ? kah3..rase bannge plak..eh ana dulu pon rase camtu la..ana sebelum blog ni dicipta pon ana da ade blog lain la..ape blognye  ? itu ana punye rahsie la..
tp fun ke kalau Allah benci haters ? susah sebenarye hidup jadi haters ni..salu je sakit hati,kah3..kesian jugak ~.~
dah dah la tu admin page ngn blog AWEK BERTUDUNG ni..insap2 la..korang duk kumpul gambar gambar tak tutup aurat  tu,misal kate owner asal die dah bertaubat,SAPE NAK TANGGUNG DOSA GAMBAR TAK TUTUP AURAT tu ? si owner asal dah remove sume gmbar2 lame.tp gmbar die kat page die tu,she never know about it..contoh la kan..contoh..
tettttt…tak kan enta2 semua nak tanggung ? fuh lupe enta enta semua da hebat.rasenye boleh kot tanggung kan ? ^^
NAK CAPSS LOCK KEJAP..HAHA..KORANG PERNAH TAHU,YANG KALO KITE DI DUNIA INI BUKAK AIB ORANG,NANTI DI AKHIRAT ALLAH AKAN BUKAK AIB KITE ?
tetttt..lupe..admin admin page tu sume perfect kot ? haha >_<
so ape yang admin nak buat kalo rase nyesal ? SHUT DOWN THE PAGE AND BLOG..ok thank you..
sape yang sokong ana ? boleh copy paste direct je post ni…or tulis sket2 gune ayat korang..ikot korang la..ana tak kisah langsong pon kalo nak copy bulat bulat..
dalam islam,sebarkan kebenaran itu PERLU !

Rasulullah s.a.w bersabda,
‘‘Percakapan orang yang berakal muncul dari balik hati nuraninya. Maka ketika hendak berbicara, terlebih dahulu ia kembali pada nuraninya. Apabila ada manfaat baginya, dia harus bercakap dan apabila ia boleh mendatangkan keburukan,
maka dia hendaklah tidak melafazkannya. Sesungguhnya hati orang yang bodoh berada di mulut,
ia berbicara sesuai apa sahaja yang dia mahukan’’.

jadikanlah firman Allah dalam surah Ali-Imran ayat 104 dan 105 sebagai pegangan, maksudnya;
“Dan hendaklah ada di antara kamu segolongan umat yang mengajak kepada kebajikan dan menyuruh kepada makruf dan mencegah dari kemungkaran dan mereka itulah orang-orang yang beruntung.
“Dan janganlah kamu seperti orang-orang yang bercerai-berai dan berselisih sesudah datang keterangan yang jelas kepada mereka dan mereka itulah orang-orang yang akan mendapat azab yang berat.”

IF KORANG BUAT POST PASAL ISU NI,SILA TINGGALKAN LINK DEKAT KOMEN BOX EH ? MEKASIH :)
to anti post ni : oh haters ku marilah berdebat..sungguh ana langsung tidak takut akan kalian..rasa takut akan Allah lagi tinggi,lagi kuat dari perasaan dihina,di ejek oleh kalian..
sungguh,ana tidak semulia rasulullah,walau dihina,di baling batu tetap teguh,tapi ana cube jadi umatnya yang betol betol mengikut apa yang di ajarnya..

pssstt..ana rase if ana gune GUA mesti dah maki hamun dalam post ni..hhehe..indah betol bahasa arab..baru gune sikit pon effect die banyak :)

UPDATE : LINK PAGE AND BLOG ANA TERPAKSE BUANG..AKAK PESAN JANGAN SEBARKAN DOSA ^^
buat admin page,maybe this is TOO LONG,AND U DONT EVEN READ IT..takpe..tak kisah pon..itu urusan enta dengan Allah..tugasku sebagai saudara muslim ku harap dah selesai..
sumber rujukan :
:  http://dean-danial.blogspot.com/2010/02/tegur-menegur-dalam-jamaah.html
:  http://www.iluvislam.com/v1/readarticle.php?article_id=2805
.

TIQA : pelikkan? orang lelaki macam ni pon wujud di dunia ni. Kononnya nak tegak kan Islam tapi dengan cara mengaibkan orang lain. Tak masuk akal langsung cara dia ! KETERLALUAN !

.

7 comments:

woot woot said...

mekasih ya ukhti ^^

AizA said...

kat dunia ni terlalu ramai yg busy body ke arah masuk neraka jahanam... konon care about surrounding tapi tambah dosa... kalau yer nak tegur... biarlah ikut cara yang betul.... ni tak... mengaibkan sungguh

Aretikz said...

huaaa.. page itumemang hangat.. hehe..tp memg xptut btul..cuma tambahan.. biarpun page ini memg xptut buat mcm ni.. nmun ambil iktibar darinya.. bnyk yg tersirat.. hehe. trutama, pemaikaian pempuan.. sama2 kita bermuhasabah diri..^_^

Entri Lelatest
99 Hari Kisah Klasik Kita : Doa Malam Pertama

atiqah said...

tau tape... benda ni memang tak patut.. dorang ni melampau betol!!!!
Pikir macam orang yang tak matang plud tak senonoh..

**nauzubillah dapat dorang sebagai suami ==''

TAK NAKKKKKKKKK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

nurul ain said...

wujud lgi blog tu ye..kesian pade perempuan yg kene maki2 kt situ

atiqah said...

tau tape.. dorang dah la selalu komen lucah lucah kat gambar pompuan tu...

Shah Alam Dude said...

just knew about this..tapi memang tak patut alasan yg diguna

tweet with me

 

This cute little bloggie is Designed by Cik Tiqa Template by Ipietoon Sponsored by Emocutez