Malam semalamn adik saya yang paling gedik mesej mama , katanya masak sedap-sedap sebab dia nak balik esok . Mengada dia ni , asal balik rumah je minta masak sedap-sedap . Kali ni dia nak makan ketam , tapi mama nak masak ketam esok je . So , saya dengan baik hati masakan untuk dia Tomyam Thai sedap dengan pes buatan sendiri !
Actually Tiqa dah lama nak try masak tomyam dengan pes buatan sendiri . Google-google , rezeki Tiqa jumpa resepi kat Azie Kitchen . Sedap ! Cubalah !
Serius bau pes yang tengah dimasak buat Tiqa rasa Tiqa ni tukang masak professional ! HAHA . Sedap gila bau dia u'olls !
Tomyam Thai Sedap
Resepi : Azie Kitchen
Diolah : Cik Tiqa
Bahan Pes Tomyam:
7 ulas bawang merah Tiqa gantikan dengan 2 biji bawang besar yg besar gila .
1/2 biji bawang besar
3 biji cili merah Tiqa tak letak , tengok kat pasaraya tak segar , malas nk beli .
10 biji cili kering Tiqa masukkan 2 senduk cili kering yang dah dikisar oleh mama malam tadi .
1 inci lengkuas
3 batang serai
1 sudu besar udang kering
4 helai daun limau purut
1 inci belacan - bakar Baru perasan belacan dalam peti ais dah expired T___T So tak letak !
Air asam jawa
Gula dan garam
Cara cara :
Semua bahan di atas di kisar kecuali Air asam jawa, gula dan garam .
Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar .
Masukkan air asam jawa, garam dan gula.
Masaklah sehingga menjadi pes tom yam.
Boleh dibuat banyak banyak dan simpan.
Bahan Sup Tomyam :
Ayam - potong kecil Tak letak sebab Tiqa tak nak campur makanan laut dengan darat :)
Makanan laut (udang, sotong, lala)
1 labu bawang besar-di potong 6 Tiqa hiris mayang je
5 ulas bawang putih-di ketuk
1 inci lengkuas - di ketuk
2 batang serai - di ketuk
6 helai daun limau purut Tiqa hiris dengan pisau
2 biji buah tomato - belah 6 Tak letak
2 ketul kiub tomyam Letak 1 kiub je .
1 sudu besar sos ikan Tak letak , rasa menyesal tak letak . Elok letak ye .
2 biji limau nipis Tinggal sebiji je dalam peti ais .
3 sb susu cair Tiqa letak 4 sb
6 biji cili padi-di ketuk
Garam
Daun ketumbar
Sayuran :
Bunga kubis Tiqa letak bunga kubis je sebab nak praktikkan 1 jenis sayur sekali makan (nasihat ustazah)
Karot
Cendawan
Putik jagung
Cara cara :
Rebus ayam beberapa minit . Masukkan bawang besar , bawang putih dan daun limau purut , serai , cili padi dan lengkuas .
Lepas tu masukkan sotong dan udang atau apa apa makanan laut yang disukai. Biarkan sebentar .
Bila sudah sebati mendidih , masukkan sayur sayuran dan cendawan . Kemudian masukkan pes tom yam yang sudah kita buat awal awal tadi , sos ikan , perahan limau nipis dan garam .
Tutup api masukkan susu cair dan daun ketumbar .
Bolehlah dihidangkan semasa masih panas panas .
Tip: Tiqa nasihatkan korang buat pes banyak-banyak . Kalau boleh doublekan apa yang Tiqa buat . Sebab Tiqa termasak dalam kuantiti yang banyak dan Tiqa rasa pes tu tak cukup . So kalau korang terlebih letak air ke at least korang ada pes yang banyak boleh cover . Lagi pun tak rugi sebab pes tu boleh simpan . Boleh masak untuk paprik atau nasi gorang tomyam !
Bai .
.
wowwww.. sgt seddap ;) nk try buat. buat perut ku lapar ;(
ReplyDeletehehe.. buat la.. sedap.lagi puas hati :)
ReplyDeletetomyam my peberet..comfirm sedap ni, kalau buat tak suka letak sotong sbb alergic ;D
ReplyDeletesalam kenal :D
yeke? kalau wat tomyam ayam pon sedap :) ! all the best ye ! ;D
ReplyDeleteaishh , teringin plk nk mkn tomyam .
ReplyDeleteDah buat memang sedap. Tambah buah tomato.
ReplyDelete